V následujícím textu si představíme značku Express Menu.

Express Menu je rodinná firma z podhůří Krkonoš. Zabývá se výrobou kvalitních a zdravých hotových jídel.

Firmu založil Petr Sogel, který před vznikem firmy Express Menu pracoval jako architekt a v rámci své činnosti zrekonstruoval v Trutnově dva objekty na hotel. Hotel následně začal společně s rodinou provozovat. Hotelová kuchyně se využívala jen na snídaně a večeře. To zakladatele firmy Express Menu přivedlo k myšlence, že zde začnou vařit jídlo pro firmy jako alternativu závodního stravování. Za necelý rok poptávka překročila kapacitu hotelové kuchyně, proto v roce 1999 založili rodinnou firmu Express Menu a pronajali si Motel Horal. Do nové výrobny nastoupila provozní, jejíž děti měly intoleranci na lepek. To Petra Sogela motivovala k vytvoření receptur nejen bez lepku, ale i bez konzervantů, dochucovadel a barviv. K výrobě jídel používá firma pouze přirozeně bezlepkové suroviny.

Firma získala patent na metodu konzervace potravin bez nutnosti mražení a použití chemických látek. Jedná se o metodu CTP, neboli o kontinuální tepelný proces. Firma díky této metodě vyrábí hotová jídla bez konzervantů, která se dají dlouhodobě skladovat v pokojové teplotě. 

Firma zákazníkům garantuje, že při výrobě jídel nepoužívá chemické přísady, tedy konzervanty, rychlosoli, umělá sladidla, stabilizátory a barviva. To musí platit pro všechny suroviny, které pro výrobu jídel používají. Například uzeniny si firma nechává vyrábět tradičním způsobem od lokálních řezníků, protože koupit dnes klobásu, ve které by nebyla rychlosůl, je prakticky nemožné. Dalším kritériem pro výběr dodavatelů surovin jsou dobré životní podmínky jimi chovaných zvířat. To například znamená, že firma nepoužívá vejce od slepic z klecového chovu.

Firma myslí nejen na kvalitu vyráběných jídel, ale i na ekologickou udržitelnost. Proto v maximální možné míře využívá lokální dodavatele. Jídla značky Express Menu jsou zabalena v inovativním vícevrstvém bariérovém sáčku. Tento obal má výrazně nižší emise CO2 v porovnání se skleněnou nebo plechovou nádobou.

Pojďme nahlédnout do kuchyně firmy Express Menu. Základem omáček jsou přes noc tažené vývary. Zelenina je restována pouze na za studena lisovaném oleji. Na maso firma používá zdravější pečení v páře. Nikdy nepoužívají dochucovadla a kořenící směsi. Pro bezlepkové zahušťování si vytvořili vlastní směs kukuřičné a rýžové mouky. Tato bezlepková směs je oproti pšeničné mouce stravitelnější a méně kaloričtější.

Nyní zjednodušeně představíme, jak vypadá metoda CTP – kontinuální tepelný proces:

Od momentu, kdy se pokrm začne vařit, nesmí jeho teplota klesnout pod 70 °C. Uvařený produkt se musí co nejdříve dostat do bariérového sáčku, ten se následně hermeticky uzavře zatavením. Takto zkompletované produkty jsou vloženy do zařízení, ve kterém dochází k šokovému zahřátí na vysokou teplotu a k následnému zchlazení.

Při výrobě produktu firma používá tak zvanou živou vodu. Díky její zásaditosti může používat o 30 % méně soli a o 30 % méně koření, aniž by tím jakkoli byla ovlivněna výsledná chuť jídla. Každé jídlo je nutričně vyvážené, obsahuje potřebné množství sacharidů, tuků, bílkovin a dalších důležitých látek. Nutriční hodnoty jsou laboratorně testovány nejen u každé nové receptury, ale i opakovaně v průběhu výroby.

Jídla značky Express Menu jsou k zakoupení na našem e-shopu. Odpočiňte si od vaření a pochutnejte si na zdravém a kvalitním jídle.